Covid-19 binnen Acute Zorgregio Oost

Op deze pagina geven we u inzicht in de actuele situatie rondom Covid-19 in Acute Zorgregio Oost.

 

Regiobeeld dinsdag 2 maart

Wat valt op deze week? 

Positief geteste inwoners

Het totaal aantal nieuwe positief geteste inwoners in onze regio neemt licht toe. Afgelopen week waren er 1659 nieuwe positief geteste inwoners, dat was een week eerder 1565. De meeste nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in onze regio komen net als vorige week uit de volgende gemeentes in Gelderland-Zuid: West-Betuwe, Tiel, West Maas en Waal, Neder-Betuwe en Druten.

 

 

Verdachte Covid-contacten bij de HAP

Het aantal zorgcontacten van patiënten met acute infectie bovenste luchtwegen (R74) is lager ten opzichte van dezelfde periode in 2018, 2019 en 2020.

 

a. In april 2020 heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap geadviseerd om bij verdachte Covid-patiënten ICPC-codering R74 te gebruiken. Deze codering wordt ook gebruikt door huisartsen bij verkoudsheidsklachten. 

 

Bewezen Covid-contacten bij de HAP

Het aantal zorgcontacten van bewezen Covid-patiënten neemt ten opzichte van vorige week af bij de huisartsenposten in onze regio, met uitzondering van regio Tiel. Hier blijft dit aantal ongeveer gelijk.

 

b. In april 2020 heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap geadviseerd om bij bewezen Covid-patiënten ICPC-codering R83 te gebruiken. In november 2020 zijn de registratie adviezen gewijzigd en wordt geadviseerd om bij bewezen Covid-patiënten ICPC-codering R83.03 te gebruiken. Deze ICPC-code wordt vanaf 7-1-2021 geregistreerd. Bovenstaande grafiek betreft zorgcontacten met ICPC-code R83.00 of R83.03.

 

COVID-19 patiënten in de kliniek

Het aantal opgenomen Covid-patiënten in de kliniek schommelt in onze regio, maar neemt gemiddeld genomen iets toe; in de afgelopen zeven dagen lagen er gemiddeld 94 Covid-patiënten in de kliniek, dat was zeven dagen eerder 90.

 

c. Betreft de volgende ziekenhuizen: CWZ, RUMC, ZRT, ZGV, RA, SLZ
d. Ziekenhuizen gaan flexibel om met de Covid-capaciteit. Bij te weinig capaciteit vangen ze Covid-patiënten ook op andere plekken in het ziekenhuis op. Te veel capaciteit zetten ziekenhuizen in om patiënten uit andere regio’s of om non-Covid patiënten op te vangen.

 

Covid-19 patiënten op de IC

Het aantal opgenomen Covid-patiënten op de IC schommelt in onze regio, maar neemt gemiddeld genomen iets af; in de afgelopen zeven dagen lagen er gemiddeld 40 Covid-patiënten op de IC, dat was zeven dagen eerder 44.

 

e. Betreft de volgende ziekenhuizen: CWZ, RUMC, ZRT, ZGV, RA, SLZ

 

Bekijk ook een overzicht van landelijke maatregelen rondom Covid-19. Deze kunnen helpen bij het interpreteren van de regionale trends.

 

Contact

Vragen over deze grafieken? Neem contact op met Anneke Bloemhoff of Annicky Reijers.

Anneke Bloemhoff

Annicky Reijers

  • Onderzoeker - contactpersoon voor trendonderzoek en regionaal dashboard coronavirus
  • 024 3610722
  • Annicky.Reijers@azo.nl