Covid-19 binnen Acute Zorgregio Oost

Op deze pagina geven we u inzicht in de actuele situatie rondom Covid-19 in Acute Zorgregio Oost.

 

Regiobeeld dinsdag 13 april

Wat valt op deze week? 

Positief geteste inwoners

Het aantal nieuwe positief geteste personen neemt weer toe. Afgelopen week waren er 3.433 nieuwe positief geteste inwoners, dat was een week eerder 3.060. De meeste nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners komen nog steeds voor in de leeftijdsgroep 10-29 jaar, de minste bij 80plussers. Ook in de leeftijdsgroep 30-59 jaar blijft het aantal nieuwe besmettingen relatief hoog.

 

 

Verdachte Covid-contacten bij de HAP

Het aantal zorgcontacten van patiënten met acute infectie bovenste luchtwegen (R74) neemt al een aantal weken toe.

 

a. In april 2020 heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap geadviseerd om bij verdachte Covid-patiënten ICPC-codering R74 te gebruiken. Deze codering wordt ook gebruikt door huisartsen bij verkoudsheidsklachten. 

 

Bewezen Covid-contacten bij de HAP

Het aantal zorgcontacten van bewezen Covid-patiënten stijgt bij bijna alle huisartsenposten, behalve bij huisartsenpost Doetinchem. Daar zien we een afname. Gemiddeld blijft het aantal zorgcontacten in de hele regio afgelopen week vergelijkbaar met een week eerder.

 

b. In april 2020 heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap geadviseerd om bij bewezen Covid-patiënten ICPC-codering R83 te gebruiken. In november 2020 zijn de registratie adviezen gewijzigd en wordt geadviseerd om bij bewezen Covid-patiënten ICPC-codering R83.03 te gebruiken. Deze ICPC-code wordt vanaf 7-1-2021 geregistreerd. Bovenstaande grafiek betreft zorgcontacten met ICPC-code R83.00 of R83.03.

 

COVID-19 patiënten in de kliniek

Het aantal opgenomen Covid-patiënten in de kliniek in onze regio stijgt. In de afgelopen zeven dagen lagen er gemiddeld 132 Covid-patiënten in de kliniek, dat was zeven dagen eerder 122.

 

c. Betreft de volgende ziekenhuizen: CWZ, RUMC, ZRT, ZGV, RA, SLZ
d. Ziekenhuizen gaan flexibel om met de Covid-capaciteit. Bij te weinig capaciteit vangen ze Covid-patiënten ook op andere plekken in het ziekenhuis op. Te veel capaciteit zetten ziekenhuizen in om patiënten uit andere regio’s of om non-Covid patiënten op te vangen.

 

Covid-19 patiënten op de IC

Het aantal opgenomen Covid-patiënten op de IC in onze regio neemt eveneens toe; in de afgelopen zeven dagen lagen er gemiddeld 68 Covid-patiënten op de IC, dat was zeven dagen eerder 65.

 

e. Betreft de volgende ziekenhuizen: CWZ, RUMC, ZRT, ZGV, RA, SLZ

 

Bekijk ook een overzicht van landelijke maatregelen rondom Covid-19. Deze kunnen helpen bij het interpreteren van de regionale trends.

 

Contact

Vragen over deze grafieken? Neem contact op met Anneke Bloemhoff of Annicky Reijers.

Anneke Bloemhoff

Annicky Reijers

  • Onderzoeker - contactpersoon voor trendonderzoek en regionaal dashboard coronavirus
  • 024 3610722
  • Annicky.Reijers@azo.nl