Covid-19 binnen Acute Zorgregio Oost

Op deze pagina geven we u inzicht in de actuele situatie rondom Covid-19 in Acute Zorgregio Oost.

 

Regiobeeld dinsdag 4 mei

Wat valt op deze week? 

Positief geteste inwoners

Afgelopen week waren er 3.653 nieuwe positief geteste inwoners, dat was een week eerder 3.964. Mogelijk wordt deze daling veroorzaakt doordat minder mensen zich lieten testen tijdens Koningsdag en door start van de meivakanties. Ook waren er afgelopen weekend storingen bij de GGD, waardoor mogelijk minder besmettingen gemeld zijn.

 

 

Verdachte Covid-contacten bij de HAP

Het aantal zorgcontacten van patiënten met acute infectie bovenste luchtwegen (R74) bij huisartsenposten neemt ten opzichte van vorige week licht toe.

 

a. In april 2020 heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap geadviseerd om bij verdachte Covid-patiënten ICPC-codering R74 te gebruiken. Deze codering wordt ook gebruikt door huisartsen bij verkoudsheidsklachten. 

 

Bewezen Covid-contacten bij de HAP

Het aantal zorgcontacten van bewezen Covid-patiënten neemt bij huisartsenposten Nijmegen/Boxmeer, Tiel en Arnhem toe ten opzichte van een week eerder. Bij huisartsenposten Ede en Doetinchem zien we respectievelijk een vergelijkbaar aantal en een afname.

 

b. In april 2020 heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap geadviseerd om bij bewezen Covid-patiënten ICPC-codering R83 te gebruiken. In november 2020 zijn de registratie adviezen gewijzigd en wordt geadviseerd om bij bewezen Covid-patiënten ICPC-codering R83.03 te gebruiken. Deze ICPC-code wordt vanaf 7-1-2021 geregistreerd. Bovenstaande grafiek betreft zorgcontacten met ICPC-code R83.00 of R83.03.

 

COVID-19 patiënten in de kliniek

Het aantal opgenomen Covid-patiënten in de kliniek is toegenomen. De afgelopen zeven dagen lagen er gemiddeld 142 Covid-patiënten in de kliniek, dat was zeven dagen eerder 128.

 

c. Betreft de volgende ziekenhuizen: CWZ, RUMC, ZRT, ZGV, RA, SLZ
d. Ziekenhuizen gaan flexibel om met de Covid-capaciteit. Bij te weinig capaciteit vangen ze Covid-patiënten ook op andere plekken in het ziekenhuis op. Te veel capaciteit zetten ziekenhuizen in om patiënten uit andere regio’s of om non-Covid patiënten op te vangen.

 

Covid-19 patiënten op de IC

Het aantal opgenomen Covid-patiënten op de IC in onze regio blijft stabiel hoog; de afgelopen zeven dagen lagen er gemiddeld 72 Covid-patiënten op de IC, net als zeven dagen eerder.

 

e. Betreft de volgende ziekenhuizen: CWZ, RUMC, ZRT, ZGV, RA, SLZ

 

Bekijk ook een overzicht van landelijke maatregelen rondom Covid-19. Deze kunnen helpen bij het interpreteren van de regionale trends.

 

Contact

Vragen over deze grafieken? Neem contact op met Anneke Bloemhoff of Annicky Reijers.

Anneke Bloemhoff

Annicky Reijers

  • Onderzoeker - contactpersoon voor trendonderzoek en regionaal dashboard coronavirus
  • 024 3610722
  • Annicky.Reijers@azo.nl