Samenwerking orthopedie en traumachirurgie

29 november 2023

Verslag traumanight 15 november

 

Er bestaat veel overlap tussen orthopedie en traumachirurgie. Daarom biedt samenwerking tussen deze disciplines een kans om de zorg te verbeteren. Met die insteek organiseerde AZO in samenwerking met Rijnstate op woensdagavond 15 november een informatieavond voor zorgprofessionals uit de ziekenhuizen.

 

Na een korte aftrap door voorzitter Albert Pull ter Gunne, (traumachirurg Rijnstate) besprak Matthijs Somford (orthopedisch chirurg Rijnstate) Marc Wagener (orthopedisch chirurg Rijnstate), ging vervolgens in op verschillende typen schouderprotheses. Welke prothese (reversed of volledig) wordt gebruikt hangt met name af van de kwaliteit van de pezen rond de schouder. Hij benadrukte hoe de philosplaat vaak niet de beste optie is en dat er dan gekozen kan worden.

 

Hierna vertelde Erik Hermans (traumachirurg Radboudumc) over de traumazorg die nu in de regio wordt verleend. Op basis van gegevens van de Landelijke Traumaregistratie schetste hij een prognose voor het aantal traumapatiënten in de komende tien jaar. Daarbij liet hij zien hoe de zorg voor traumapatiënten verdeeld is in Acute Zorgregio Oost en hoe deze in de toekomst duurzaam ingericht kan worden. Vervolgens illustreerde Albert Pull ter Gunne hoe Rijnstate het gebruik van 3D-imaging en -printing inzet bij het opereren van breuken. Er wordt een geprint nadat eerst via een 3D-beeld is gekeken hoe de fractuur eruitziet. Het gebruik van 3D-technologie vormt een echte meerwaarde voor de orthopedische chirurgie binnen Rijnstate en hij raadt andere ziekenhuizen aan om deze technologie ook toe te passen.

 

We bedanken voorzitter Albert Pull ter Gunne, de sprekers en de deelnemers voor hun bijdrage.