15 mei

Ervaringen van Mariëlle Jansen en Maurice Peters bij het Regionaal Distributiecentrum PBM

Mariëlle Jansen startte 23 maart als Adviseur crisisbeheersing en OTO bij AZO. Maar vanwege de coronacrisis werd zij direct ingezet bij het Regionale Distributiecentrum PBM in Lent. Samen met haar collega Maurice Peters is ze betrokken bij de verdeling van schaarse persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in de regio. Zij doen dit volgens een landelijk wegingskader vanuit het ministerie voor VWS en het RIVM. Mariëlle en Maurice vertellen.

 

Samengesteld team
“Het distributiecentrum is een samengesteld gezelschap uit verschillende organisaties. Onder andere een teamleider van de brandweer, een boekhouder van VRGZ, een operationeel beleidsmedewerker van VGGM, een OTO functionaris van GHOR. Iedereen heeft daarin een eigen rol gevonden die bij hem/haar past. Ik zat veel in het callcenter om vragen over PBM uit de regio te beantwoorden en Maurice had een meer coördinerende rol. Hoewel het team elkaar niet kende, hebben we samen een goedwerkend distributiecentrum opgezet en werken we heel fijn samen,” aldus Mariëlle.

 

Waarom was het een leuke ervaring?
Maurice: “Ons werk lag vanwege de coronacrisis helemaal stil. Dus het was fijn om nuttig bezig te zijn. En we hadden in deze bijzondere omstandigheden een heel leuk team om mee samen te werken. Maar wat me het meest geraakt heeft, is het fijne contact met organisaties in de regio. We hebben veel gebeld met medewerkers die zich zorgen maakten en konden met onze uitleg deze zorgen vaak wegnemen. We krijgen daar nu het rustiger wordt fijne feedback op. Dat we écht geluisterd hebben en écht geholpen.”

 

Wordt het rustiger?
Mariëlle: “Toen we begonnen was er grote schaarste waardoor het meteen heel druk was. We maakten veel uren. Er werd zelfs een boekhouder betrokken om het hele administratieve proces te stroomlijnen. Inmiddels is de landelijke voorraad PBM weer beter op peil en neemt het aantal besmette patiënten af. Hierdoor neemt ook de druk op het distributiecentrum af. Op dit moment zijn alleen handschoenen schaars.”

 

Agile werken
Zonder ooit over ‘agile’ gehoord te hebben, gingen ze in het distributiecentrum werken volgens deze eigentijdse werkwijze. Maurice: “Elke ochtend en avond kwamen we bij elkaar en bespraken we aandachtspunten, zodat we allemaal op één lijn zaten en problemen meteen opgepakt konden worden. Na een toespraak van premier Mark Rutte kwamen er bijvoorbeeld altijd veel vragen. Dan waren we samen goed voorbereid.”

 

Het Regionale Distributiecentrum PBM is op dit moment aan het afschalen. De bedoeling is dat bestellingen zo snel mogelijk via de landelijke en/of reguliere kanalen gaan lopen.