17 december 2020

Hoe informeert u over ‘zorg in coronatijd’?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport publiceerde op woensdag 16 december 2020 de informatiekaart ‘Zorg nodig in coronatijd?’. Met deze kaart kunt u patiënten, cliënten en andere bezoekers informeren over wat zij van zorginstellingen mogen verwachten tijdens de COVID-19-pandemie. Zeker nu we in een harde lockdown zitten is het belangrijk om duidelijkheid te bieden aan burgers.

 

Veel mensen in Nederland maken zich zorgen dat hun behandeling wordt uitgesteld of dat ze niet meer geholpen worden als zij zorg nodig hebben. Met deze kaart kunt u benadrukken dat mensen met gezondheidsklachten altijd contact moeten opnemen met de huisarts of hun vaste zorgverlener als ze nieuwe gezondheidsklachten hebben of als hun bestaande klachten ernstiger worden. Anderzijds geeft u met de informatiekaart uitleg over wat er in de zorg gebeurt, welke afschaling plaatsvindt en hoe de patiënt hierop kan reageren.

 

U kunt de informatiekaart digitaal gebruiken, maar u kunt hem ook als poster opgehangen of in de vorm van een stapeltje visitekaartjes aanbieden op de balie van bijvoorbeeld uw apotheek of polikliniek.

 

De informatiekaart is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit, Patiëntenfederatie Nederland, MIND, Landelijke Huisartsenvereniging, Federatie Medisch Specialisten, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland.