Maak kennis met Annicky Reijers, onderzoeker AZO

27 augustus 2020

In de rubriek ‘Maak kennis met’ spreken we met Annicky. Ze werkt sinds 1 oktober 2019 als onderzoeker bij AZO.  

 

Met welk soort vragen houd jij je bezig?

“Hoe stromen patiënten door de acute zorgketen? Verandert de vraag naar acute zorg? En wat betekent dit voor het leveren van de juiste zorg op de juiste plek? Dat zijn vragen waar ik me als onderzoeker mee bezighoud.

 

Kun je een voorbeeld noemen?
“Het trendonderzoek is één van mijn aandachtsgebieden. Daarvoor kijken we jaarlijks naar gegevens van huisartsenposten, ambulancezorg en spoedeisende hulpen (SEH) in onze regio. Bijvoorbeeld het aantal bezoeken aan de SEH’s over een bepaalde periode. Vervolgens zoomen we in op details van deze bezoeken. Hoe oud zijn deze SEH-bezoekers? Wat is hun geslacht? Door wie zijn ze verwezen en waar gaan ze naartoe na hun bezoek aan de SEH? Doordat we dit jaarlijks doen, en bij alle zorgorganisaties, krijgen we inzicht in  de zorgvraag in de regio. Als daarbij iets opvalt, gaan we nog aandachtiger bekijken wat die cijfers betekenen. De cijfers vormen zo de basis om in gesprek te gaan over knelpunten in de regio en na te gaan hoe je dingen kunt verbeteren.”

 

Wat heeft de acute zorgketen aan jouw werk?  

“Op basis van ons onderzoek kunnen we zorgorganisaties adviseren, bijvoorbeeld als ze een bepaalde vraag hebben. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met een vraag van een huisartsenpost, thuiszorgorganisatie, ambulancezorg en ziekenhuis. Zij willen weten of er kansen zijn om samen te werken en waar die kansen liggen.

Een onderzoek dat we uitvoeren in opdracht van het ROAZ is de Monitor Acute Zorgketen (MAZ). Daarvoor vragen we elke twee jaar data op bij zorgaanbieders in de regio. Deze analyseren we op patiëntniveau. Zo komen we te weten hoe een patiënt zich door de keten ‘beweegt’. Wat we bijvoorbeeld willen onderzoeken is hoe het zorgpad van een patiënt vóór en ná een EHGV-rit/mobiel zorgconsult verloopt. Hoe vaak komt het voor dat een patiënt na een mobiel zorgconsult wordt opgenomen in het ziekenhuis en welke patiëntkenmerken hangen daarmee samen?

 

Wat vind je leuk aan je werk?

“Het leukste vind ik het uitpuzzelen wat data betekenen en hoe je ze kunt gebruiken om een bepaalde vraag te beantwoorden. Dat is soms echt een zoektocht en het is leuk als je er uiteindelijk uitkomt. Daarnaast vind ik het belangrijk hoe we ons onderzoek goed kunnen presenteren. Als onderzoeker wil je grondig en volledig zijn, maar niet iedereen leest even een rapport van vijftig pagina’s. Door zo’n rapport sterk vereenvoudigd in een infographic weer te geven, wil ik mensen prikkelen tot het meedenken en discussiëren over de gepresenteerde inzichten. Zodat we samen de bereikbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van acute zorg kunnen borgen. Nu én in de toekomst!“