Psychosociale ondersteuning is onmisbaar voor zorgprofessionals

08 november 2023

Verslag themabijeenkomst 31 oktober 2023

 

Op dinsdag 31 oktober kwamen in DROOM! Elst 40 zorgprofessionals bij elkaar om te leren over psychosociale ondersteuning en hulpverlening bij ingrijpende gebeurtenissen. Met de hoge werkdruk die komt kijken bij het werk van zorgprofessionals is het belang van duurzame inzetbaarheid en werkplezier van zorgprofessionals groot. Psychosociale ondersteuning is hier een cruciaal onderdeel van. Daarom was er tijdens deze themamiddag ruimte voor input, uitwisseling en inspiratie.

 

Vraag vooral hoe het gaat

Maurice Peters, adviseur crisisbeheersing en OTO bij AZO opende de bijeenkomst met uitleg over het programma en de introductie van de eerste spreker: Daniëlle Stegeman, trainer en adviseur bij ARQ IVP. Daniëlle presenteerde in vogelvlucht wat in de nieuwe Beleidsrichtlijn psychosociale ondersteuning zorgprofessionals (ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, 2023) staat. Zij lichtte toe wat een traumatische gebeurtenis is en hoe subjectief dat kan zijn. Ook gaf zij aan ze wat stress is, welke vormen hiervan bestaan en hoe stapelstress effect kan hebben op het functioneren in zowel de professionele als privésituatie. Vervolgens vertelde zij hoe je op de werkvloer het beste om kunt gaan met ingrijpende gebeurtenissen en wat collega’s in zulke situaties voor elkaar kunnen betekenen. Een gezonde, levendige, open en leerzame werksfeer met een sterk team draagt bij aan het goed kunnen verwerken van ingrijpende gebeurtenissen.

 

Bekijk de presentatie van Daniëlle Stegeman.

 

Hoe doe jij dat eigenlijk?

Na de presentatie van Daniëlle splitste de groep zich op om deel te nemen aan de workshops. Deze werden verzorgd door Daniëlle en ambulancezorgprofessional Bartjan. Daniëlle gaf haar workshop in de vorm van een open gesprek, waarin zij een onderwerp of vraag opperde waarop deelnemers konden reageren. Zo kregen deelnemers inzicht in hoe andere zorginstanties de collegiale ondersteuning hebben ingericht en wat zij van elkaar kunnen leren.

 

De kracht van psychosociale hulpverlening

Ervaringsdeskundige Bartjan vertelde zijn verhaal en schetste het hulpverleningsproces dat ervoor zorgde dat hij kon verwerken wat hij had meegemaakt. Hierbij benadrukte Bartjan dat bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis de kracht en verantwoordelijkheid bij de persoon zelf ligt, maar ook vanuit de directe omgeving, zoals collega’s, komt. Hij is betrokken geweest bij het vormgeven van de collegiale hulpverlening binnen RAV Gelderland Zuid en is onderdeel geweest van het Bedrijfs Opvang Team (BOT) van deze organisatie. Bartjans eigen ervaringen hebben hem geholpen anderen te ondersteunen en hoe naar jezelf luisteren en de tijd voor jezelf nemen bijzonder belangrijk is binnen dit vak.

 

Beluister Bartjans hele verhaal via de podcast Scherpschutters.

 

Wij bedanken de sprekers en deelnemers voor hun bijdrage aan een leerzame en interessante themabijeenkomst.