Samen sterk voor kwetsbare ouderen in de acute zorg

04 oktober 2022

Op 26 september vond er een ketenavond plaats van Acute Zorgregio Oost met als thema de zorg voor ouderen en de rol van de SEH binnen de keten. Onder leiding van de voorzitter van de avond, Ties Eikendal (medisch hoofd SEH Radboudumc) gingen we in op de vraag hoe we de acute zorg voor kwetsbare ouderen zo goed mogelijk kunnen inrichten.

 

Met bijdragen van Yvonne schoon (klinisch geriater en bijzonder hoogleraar Radboudumc), Annemarieke de Jonghe (klinisch geriater Tergooi), Lia Middeljans (klinisch geriater Slingeland), Brigitte van de Kerkhof – van Bon (SEH-arts CWZ) en Roy Wolf (huisarts Onze Huisartsen, kaderhuisarts spoedzorg in opleiding) kijken we terug op een inspirerende avond vol voorbeelden van initiatieven en werkwijzen uit de regio. De belangrijkste lessen:

 

  • Het is van belang om 24/7 geriatrische expertise in te kunnen zetten op de SEH;
  • Het totaalplaatje bij een kwetsbare oudere moet zo snel mogelijk duidelijk zijn;
  • Multidisciplinaire samenwerking is daarbij essentieel, en een MDO levert uiteindelijk winst (kwaliteit en tijd) op;
  • We moeten aandacht houden voor samen beslissen met de patiënt;
  • Soms is het niet te voorkomen dat een patiënt zonder klinische indicatie toch ingestuurd wordt voor uitsluiting somatiek, omdat alleen thuis niet verantwoord is. Regionale afspraken over instroom en uitstroom zijn van belang en initiatieven zoals de Acute Care Unit worden aangemoedigd.

 

We bedanken alle sprekers en deelnemers voor hun bijdrage.

 

Ketenavonden

Voor professionals in de acute zorg organiseren we regelmatig ketenavonden. Op die avonden staat een onderwerp vanuit de acute zorg centraal. Verschillende sprekers delen hun kennis in de keten. Maandag 10 oktober is de volgende ketenavond over Syncope, in Rijnstate Arnhem. Wil je erbij zijn? Schrijf je hier in.

 

Blijf op de hoogte

De programma’s van de ketenavonden vind je op onze website. Ook kun je door je in te schrijven op de hoogte blijven van toekomstige ketenavonden.