Snelle toets voor zorgcoördinatie negatief beoordeeld
De snelle toets voor zorgcoördinatie van het ROAZ Acute Zorgregio Oost die eind oktober werd ingediend, heeft een negatieve beoordeling gekregen van de zorgverzekeraars. Deze toets beschrijft het plan voor de organisatie van zorgcoördinatie in Acute Zorgregio Oost, inclusief de initiatieven uit de subregio’s. Ondanks deze negatieve beoordeling, staat het ROAZ volledig achter het plan voor zorgcoördinatie. We zijn ervan overtuigd dat we samen stappen moeten zetten om knelpunten in de acute zorg op te lossen en ons voor te bereiden op de toekomst.
Redenen voor de negatieve beoordeling
De zorgverzekeraars noemen drie hoofdpunten waarop het voorstel niet voldoet aan de gestelde eisen:
- Samenvoegen van plannen tot één snelle toets: Er moet één plan voor zorgcoördinatie worden ingediend door het ROAZ. Nu is in het plan van het ROAZ verwezen naar snelle toetsen van de subregio’s, waar zorgcoördinatie een onderdeel van is. De snelle toetsen van de subregio’s worden pas in behandeling genomen als de plannen voor zorgcoördinatie verplaatst zijn naar de snelle toets van het ROAZ.
- Passende regioschaal: Volgens de leidraad van Zorgverzekeraars Nederland kunnen per ROAZ-regio 1-3 verzorgingsgebieden aangewezen worden. Maar in onze ROAZ-regio onderscheiden we vijf subregio’s. Op dit moment willen we de vijf subregios niet loslaten. De zorgverzekeraars vinden dat de snelle toets een toekomstbeeld moet bieden over hoe we op termijn zorgen voor een passende regioschaal voor zorgcoördinatie.
- Concretiseren van de impact: Er is meer duidelijkheid nodig over wat we gaan doen, hoe we dat gaan doen en welke impact we daarmee verwachten te maken. Brede triage moet bijvoorbeeld verder uitgewerkt worden.
Vervolgstappen
De bevindingen van de zorgverzekeraars bespreken we in het bestuurlijk ROAZ op 17 december. Ook bepalen we dan hoe we verdergaan met het plan voor zorgcoördinatie.