Ketenavond ‘handen ineen: ketensamenwerking bij bovenste extremiteitenletsel’ 9 oktober

Acute zorgprofessionals spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met letsel aan de bovenste extremiteiten. Letsels aan de armen en handen komen vaak voor door ongelukken thuis, op het werk of in het verkeer. Zorgverleners moeten snel en goed handelen om te voorkomen dat de patiënt blijvend letsel oploopt. Deze ketenavond zorgt voor meer inzicht in het werk van de mede zorgprofessional, leert de zorgverleners samen te werken en verbetert de behandeling van dit soort letsels.

 

Voorzitters:

Lucas Timmermans, chirurg heelkunde, Radboudumc

 

Programma

18.30 – 19.00 Ontvangst en registratie
19.00 – 19.05 Opening door de voorzitter
19.05 – 19.30

Prehospitaal: extricatie van patiënten met bovenste extremiteitenletsel

Zorg voor patiënten met bovenste extremiteitenletsel is essentieel, vooral bij verkeersongevallen. Ambulancepersoneel moet snel en zorgvuldig handelen om verdere schade te voorkomen. Bij beknelling is een veilige extricatie belangrijk, waarbij extra aandacht nodig is voor de positie van de gewonde extremiteit om complicaties zoals fracturen en zenuwbeknellingen te vermijden. Joris van der Zwaag licht toe hoe er goed via protocol gehandeld kan worden en waar op gelet moet worden bij deze patiëntengroep.

Joris van der Zwaag, ambulanceprofessional, RAV Brabant-Zuidoost

19.30 – 19.55

Let op: zenuwbeknellingen en weke delen defecten

Tijdens prehospitale zorg is het belangrijk om zenuwbeknellingen en schade aan weke delen te voorkomen, vooral bij risico op compartimentsyndroom. Plastisch chirurgen spelen een cruciale rol bij het herstellen van deze complicaties, waardoor de functie van de extremiteit behouden blijft en de kans op langdurige invaliditeit vermindert. Claire van Houdt vertelt hoe handelen in de prehospitale fase effect heeft op behandeling in het ziekenhuis en wat daarbij de rol van de plastische chirurgie is.

19.55 – 20.20

Opvang en behandeling in het ziekenhuis

De behandeling van bovenste extremiteitenletsel vereist een snelle, multidisciplinaire aanpak voor optimaal functioneel en esthetisch herstel. Door samenwerking tussen specialisten en tijdige chirurgische interventies, zoals botstabilisatie en weke delen herstel, wordt de beste zorg geboden vanaf de spoedeisende hulp. Stephanie Zielinski maakt aan de hand van casuïstiek inzichtelijk hoe het zorgpad van een patiënt met bovenste extremiteitenletsel eruitziet en wie er binnen en buiten het ziekenhuis allemaal bij het behandelproces betrokken worden.

Stephanie Zielinski, traumachirurg, Ziekenhuis Gelderse Vallei

20.20 – 20.45

En dan? Hoe verder met letsel aan de bovenste extremiteiten?

Revalidatie na letsel aan een bovenste extremiteit is een dynamisch proces dat de samenwerking vereist van een multidisciplinair team. Maar wat is het effect van de zorg die in het acute traject is geleverd op het revalidatieproces? Waar wordt de juiste zorg op de juiste plek geleverd als het gaat om deze groep patiënten? Gwen Franssen gaat in op deze vragen en haar rol bij de revalidatie van patiënten met bovenste extremiteitenletsel.

Gwen Franssen, handtherapeut, Xpert Handtherapie

20.45 – 21.00 Samenvatting en afsluiting door de voorzitter

 

Doelgroep

Alle acute zorgprofessionals

 

Datum en locatie

9 oktober 2024

Radboudumc, Geert Grooteplein Noord 15, 6525 EZ Nijmegen

Auditorium, route 6

 

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd door VSR, NVBMH, NAPA en V&V.

 

Aanmelden

Schrijf je via dit formulier in voor deze ketenavond.