Themabijeenkomst Psychosociale ondersteuning van zorgprofessionals na ingrijpende gebeurtenissen

In crises en bij ingrijpende gebeurtenissen wordt van zorgprofessionals in de acute zorg verwacht dat zij in onzekere en stressvolle situaties hun werk doen. Met een vaak toch al hoge werkdruk kan dit leiden tot stressgerelateerde gezondheidsklachten, zoals vermoeidheid, spanningsklachten of PTSS. Het belang van duurzame inzetbaarheid en werkplezier van zorgprofessionals blijft onverminderd groot. Volgens de nieuwe Beleidsrichtlijn psychosociale ondersteuning zorgprofessionals (ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, 2023) verdient psychosociale ondersteuning bij ingrijpende gebeurtenissen op het werk structurele aandacht, zowel preventief als curatief.

 

Tijdens deze themabijeenkomst, met bijdragen van ARQ IVP (Nationaal Psychotrauma Centrum) en een zorgprofessional uit de acute zorg, wisselen we het delen van kennis en informatie af met praktijkverhalen. Er is ruimte voor eigen inbreng en het uitwisselen van goede voorbeelden.

 

 

Deelnemers (maximaal 50)

Deze middag wordt georganiseerd voor operationeel leidinggevenden, crisisfunctionarissen, beleidsmakers en zorgprofessionals in Acute Zorgregio Oost, die speciale aandacht hebben voor psychosociale opvang en hulpverlening van andere zorgprofessionals.

 

Programma

12.00 – 12.45 Ontvangst, registratie en lunch
12.45 – 12.55 Opening door AZO
12.55 – 13.40

Psychosociale ondersteuning voor, tijdens en na ingrijpende gebeurtenissen op het werk

Door Daniëlle Stegeman van ARQ IVP

13.40 – 14.00 Pauze 
14.00 – 15.30 Workshops (2 rondes)

  • De richtlijn in de praktijk

In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over psychosociale hulpverlening na traumatische gebeurtenissen in de praktijk. Op welke signalen moet je letten bij een collega? Hoe maak je het bespreekbaar? Welke stappen kun je ondernemen? Wie heeft welke rol?
Door Daniëlle Stegeman van ARQ IVP

  • Het verhaal van een ambulancezorgprofessional

Een ambulancezorgprofessionals deelt zijn verhaal en laat zien wat de impact van een ingrijpende gebeurtenis op je leven kan zijn en welke hulpverlening helpend is.

15.30 – 16.00 Plenaire samenvatting en afsluiting door de voorzitter, met een panel van (ervarings)deskundigen
16.00 – 17.00 Netwerkborrel

 

Locatie

DROOM! Nieuwe Aamsestraat 32, 6662 ND Elst

 

Aanmelden

Schrijf je via dit formulier in voor deze themabijeenkomst.