Jacobien Hoogerwerf volgt Frank Bosch op als medisch adviseur van het ROAZ

Na jaren van inzet voor het ROAZ neemt Frank Bosch vanwege zijn pensionering op 31 maart 2025 afscheid als medisch adviseur. Jacobien Hoogerwerf volgt hem op in deze rol. Zij is internist bij het Radboudumc met de aandachtsgebieden acute interne geneeskunde en infectieziekten. Daarnaast geeft ze leiding aan de Acute Opname Afdeling, een relatief jonge afdeling die volop in ontwikkeling is. Met haar ervaring in de acute zorg en haar betrokkenheid bij het verbeteren van de zorg voor patiënten met een complexe acute zorgvraag, brengt Jacobien waardevolle kennis en inzichten mee. In haar nieuwe rol zal ze aansluiten bij verschillende ROAZ-overleggen en daarmee een bijdrage leveren aan onze ambitie: het realiseren van een toekomstbestendige acute zorgketen.
We vroegen zowel Frank als Jacobien naar hun ervaringen en verwachtingen.
Frank, welke ervaring uit je tijd als medisch adviseur blijft je het meeste bij?
“De coronaperiode heeft zonder twijfel de meeste indruk gemaakt. Op bestuurlijk niveau moesten we opeens veel nauwer samenwerken dan ooit. Daarnaast was ik intensief betrokken bij de spreiding van patiënten, zowel binnen de regio als landelijk. Ziekenhuizen zaten vol, en soms moest je in een crisissituatie binnen korte tijd patiënten verplaatsen, ondanks dat overal werd gezegd dat er geen plek was. Eindeloos bellen, zoeken naar oplossingen—dat waren soms spannende momenten.”
“Ook had ik wekelijks overleg met medisch adviseurs uit andere ROAZ-regio’s om een gezamenlijke aanpak af te stemmen, was ik betrokken bij het organiseren van scholing voor artsen en stond ik nog op de werkvloer. De intensieve samenwerking in deze periode zorgde voor een gevoel van gemeenschappelijkheid, wat zeker heeft bijgedragen aan de verbinding van het ROAZ.”
Wat geef je Jacobien mee?
“Je krijgt de kans om op een overstijgend niveau mee te denken over de acute zorg en je bezig te houden met vraagstukken die soms ver buiten je eigen vakgebied liggen. Zo heb ik bijvoorbeeld mee gepraat over acute verloskundige problemen en acute psychiatrische zorg. Onderwerpen waar je als internist normaal gesproken niet mee te maken hebt. Juist omdat je met een frisse blik kijkt, kun je soms verrassende inzichten bieden. Dat brede perspectief maakt het werk ook zo interessant.”
Zijn belangrijkste advies voor Jacobien: “Verdiep je in andere vakgebieden en zoek de verbinding. Ik heb zelf jarenlang in twee ziekenhuizen gewerkt, en dat gaf me een breder perspectief. Je leert elkaars uitdagingen kennen, wat het samenwerken makkelijker maakt. Die nieuwsgierigheid naar andere disciplines of organisaties gun ik iedereen.”
Jacobien, wat motiveerde je om deze uitdaging aan te nemen als medisch adviseur van het ROAZ?
“De kans om ook buiten het ziekenhuis te kijken, me te verdiepen in acute zorgketens binnen specialismen waar ik niet inhoudelijk in thuis ben . Binnen het ziekenhuis heb ik veel ervaring met acute zorg en zie ik dagelijks hoe ontwikkelingen en beslissingen van buiten het ziekenhuis hierop van invloed zijn. Tijdens de Covidcrisis heb ik gezien hoe belangrijk regionale én landelijke samenwerking is voor de opvang en verplaatsing van patiënten. Dit vroeg om intensieve afstemming tussen ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Die samenwerking blijft ook de komende jaren belangrijk, bijvoorbeeld om de doorstroming in de acute zorgketen te verbeteren, zodat zorgverleners sneller de juiste vervolgzorg kunnen vinden. Of om slimmer om te gaan met personeelstekorten en de zorg anders in te richten. Deze uitdagingen kunnen we niet als losse organisaties oplossen. Ik zie het als een mooie uitdaging om hieraan bij te dragen en samen te werken aan toekomstbestendige acute zorg.”
Welke visie wil je zelf meenemen in je nieuwe rol?
“In mijn nieuwe rol wil ik vooral het belang van regionale samenwerking benadrukken. We moeten verder kijken dan de eigen instelling en meer handelen vanuit het gezamenlijke belang van de patiënt die acute zorg nodig heeft. Ons zorgstelsel is ingericht op individuele organisaties, maar de uitdagingen waar we nu voor staan – zoals de toestroom van oudere patiënten met complexe zorgvragen– vragen om een bredere, gezamenlijke aanpak. Dit vraagt om het gesprek met elkaar aangaan, goed naar elkaar luisteren, buiten kaders denken en samen oplossingen vinden die je niet kunt bedenken zonder deze samenwerking.”