Verschuiving binnen crisisbeheersing en OTO: meer aandacht voor risicomanagement

Crisissituaties lopen in de praktijk vaak anders dan vooraf bedachte rampscenario’s. Daarom verschuift de aandacht binnen crisisbeheersing en OTO steeds meer naar risicomanagement. We kijken niet meer alleen naar hoe we omgaan met een crisis, maar ook welke risico’s de zorg kunnen verstoren. En wat we kunnen doen om de gevolgen voor de acute zorg te beperken. Denk aan de impact van extreme weersomstandigheden, cyberaanvallen of uitval van nutsvoorzieningen.
Deze ontwikkeling speelt al langer, en vanaf 2025 nemen we risicomanagement officieel op in onze aanpak. Bij trainingen, oefeningen en crisisvoorbereiding staan we bewuster stil bij bedreigingen voor de zorgcontinuïteit.
“Door risico’s beter in kaart te brengen, kunnen we ons gericht voorbereiden op het voorspelbare. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat onze crisisbeheersing flexibel genoeg is om ook onverwachte situaties aan te kunnen.” | Jacco Vis, adviseur crisisbeheersing Rijnstate.
Meer weten over risicomanagement, crisisbeheersing en OTO (RCO)?
- Bekijk onze website
- Luister naar de aflevering van onze podcast Acute zorg on air waarin Maurice Peters (adviseur RCO – netwerkbureau Acute Zorgregio Oost) en Jacco Vis vertellen over hun vakgebied.