5 vragen over de regionale werkafspraken bij EHH-presentatiestops in Acute Zorgregio Oost
Binnen het ROAZ-netwerk acute cardiologie van Acute Zorgregio Oost zijn regionale werkafspraken vastgesteld rondom Eerste Hart Hulp (EHH) presentatiestops, kortweg EHH-stops. Hiermee willen we de veiligheid en beschikbaarheid van de acute cardiologische zorg in onze regio borgen, zodat patiënten de juiste zorg op de juiste plek blijven ontvangen, ook in de toekomst. In dit artikel zetten we de kern van deze regionale werkafspraken op een rijtje.
1. Wat is een EHH-stop?
Een EHH-stop houdt in dat ziekenhuizen tijdelijk geen nieuwe patiënten kunnen aannemen op de EHH wanneer de maximale capaciteit is bereikt. Deze maatregel wordt genomen om de kwaliteit van zorg te waarborgen. Tijdens een EHH-stop worden patiënten door huisartsen(posten) en ambulancezorg tijdelijk naar andere ziekenhuizen verwezen.
2. Hoe werkt een EHH-stop?
Het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) is een dashboard dat inzicht geeft in de beschikbaarheid van onder andere de EHH’s en SEH’s. Ziekenhuizen kunnen in het LPZ aangeven dat er een presentatiestop is voor de EHH met behulp van een stoplichtsysteem. In Acute Zorgregio Oost gelden voor dit stoplicht de volgende definities:
- Groen: De EHH is open, er is geen capaciteitsprobleem.
- Rood: De EHH moet tijdelijk worden ontzien, patiënten worden naar andere ziekenhuizen verwezen.
De meldkamers hebben ook inzicht in het LPZ en kunnen zo monitoren in welke ziekenhuizen een presentatiestop is afgekondigd. Hierdoor kunnen de triagisten van de meldkamer de ambulancediensten gerichter naar een ‘beschikbaar’ ziekenhuis verwijzen.
3. Wat houden de afspraken in?
De afspraken zijn gericht op een efficiënte samenwerking tussen ketenpartners om met behulp van het LPZ de beschikbaarheid en veiligheid van de acute cardiologische zorg binnen Acute Zorgregio Oost te garanderen. De belangrijkste uitgangspunten:
- Instabiele patiënten kunnen altijd terecht bij de dichtstbijzijnde EHH (of SEH) voor stabilisatie.
- Een EHH-stop wordt alleen ingezet als het echt niet anders kan en duurt zo kort mogelijk. Standaard geldt de stop voor 2 uur, maar deze kan aangepast worden naar 30 minuten, 1 uur of 1,5 uur.
- (De cardioloog van) het ziekenhuis dat tijdelijk ontzien moet worden helpt met behulp van het LPZ de verwijzende huisartsen bij het vinden van een beschikbaar bed in een ander ziekenhuis.
4. Waarom zijn deze afspraken belangrijk?
Het ROAZ-beeld schetst een toenemende disbalans tussen zorgvraag en -aanbod binnen de acute cardiologie. Daarom is de toegankelijkheid van acute cardiologie gekozen als een van de ROAZ-opgaven in het ROAZ-plan, en wordt er gewerkt aan het verbeteren van de prehospitale triage en de integrale samenwerking tussen de eerste en de tweede lijn. Hiermee willen we als regio de juiste zorg op de juiste plek leveren voor patiënten met een acute cardiologische zorgvraag. De nieuwe werkafspraken rondom EHH-stops dragen hieraan bij en borgen de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de eerste en tweede lijn om de cardiologische zorg toegankelijk te houden voor alle patiënten.
5. Door wie zijn deze werkafspraken vastgesteld?
Alle ziekenhuizen, regionale ambulancediensten (RAV’s), huisartsendagpraktijken en huisartsenposten (HAP’s) in de regio zijn betrokken bij deze afspraken. De ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor de afstemming met zorgpartners uit andere ROAZ-regio’s.