Zorgcoördinatie

Project: Zorgcoördinatie

Doel: De juiste zorg op de juiste plek

Betrokken: Huisartsenzorg, ambulancezorg en meldkamers, acute GGZ, acute VVT en spoedeisende zorg in de ziekenhuizen.

 

 

Van alle ROAZ-regio’s wordt verwacht dat zij een vorm van zorgcoördinatie inrichten aan de hand van het implementatieplan zorgcoördinatie van VWS. Het doel van zorgcoördinatie is om voor burgers met een acute zorgvraag zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plek te organiseren en zorgverleners te ondersteunen bij het vinden van acute  vervolgzorg voor hun patiënten.

 

Achtergrond

Door een stijgende en complexer wordende zorgvraag en een krappe arbeidsmarkt staat de toegankelijkheid en kwaliteit van de acute zorg onder druk. De telefonische wachttijden bij de huisartsenposten nemen toe, zorgverleners zijn lang bezig met het zoeken naar de juiste plek voor hun patiënten en op spoedeisende hulpen is men met regelmaat genoodzaakt om een presentatiestop af te kondigen. De verwachting is dat dit probleem in de toekomst alleen maar groter wordt, onder andere vanwege een toenemende vergrijzing. Om de acute zorg beschikbaar te houden, is een transformatie nodig, zoals beschreven in het Integraal Zorgakkoord. Zorgcoördinatie is daar onderdeel van.

 

Opdracht zorgcoördinatie

Het ministerie van VWS heeft 12 mei 2023 en 23 oktober 2023 brieven verstuurd over de opdracht voor de implementatie van zorgcoördinatie in de ROAZ-regio’s. In deze brieven is de visie op zorgcoördinatie uiteengezet en zijn de kaders geschetst. Op 14 februari 2024 heeft VWS het implementatieplan voor zorgcoördinatie gepubliceerd. Dit plan biedt richtlijnen voor de processtappen die zowel landelijk als regionaal moeten worden doorgevoerd en vormgegeven. Bovendien is in het plan opgenomen hoe de regionale partijen ondersteund zullen worden bij hun taken, om zo de concrete stappen naar zorgcoördinatie te kunnen zetten.

 

Status in onze regio

Het ROAZ heeft in april 2025 een herziene snelle toets voor zorgcoördinatie opgesteld. Deze is inmiddels goedgekeurd door de marktleiders zorgverzekeraars. Met alle betrokken partijen werken we de komende periode verder aan de uitwerking van een transformatieplan.

 

Om meer inzicht te krijgen in de impact van zorgcoördinatie, voeren we een potentieelmeting uit: Samen met zorgprofessionals van verschillende ketenpartners analyseren we gesprekken van patiënten die contact hebben opgenomen met de huisartsenspoedpost of meldkamer. Hiermee willen we inzicht krijgen in:

 

  • Wat is de zorgvraag van de patiënt?
  • Komt de zorgvraag op de juiste plek binnen?
  • Welke zorg is er geboden?
  • Was dit de best passende zorg of had het anders gekund?

 

Ook starten we met werkgroepen en ontwerpsessies met experts en zorgprofessionals. Tijdens deze sessies werken we aan een roadmap: een plan dat stap voor stap weergeeft hoe we van de huidige situatie naar de gewenste situatie gaan komen.


Betrekken van patiënten en inwoners

Om ervoor te zorgen dat het inwoner-/patiëntperspectief zo goed mogelijk wordt meegenomen in de verdere uitwerking van het plan, werkt de projectgroep samen met Zorgbelang Inclusief.

Lieke van den Heuvel

Astrid Offringa